7 Sfaturi pentru a pune Masă Musculară Natural

Andrei Marius // iunie 28 // 4 Comments

Te-ai săturat să fii „tipul slăbuț”? În următoarele 7 sfaturi am să-ți spun cum să pui masă musculară natural și să-ți depășești metabolismul rapid. 

Astăzi vreau să-ți împărtășesc câteva sfaturi de calitate pentru a pune ceva masă pe tine. Te avertizez, sfaturile următoare sunt pentru tipii super slabi ce de abia au puțină carne pe oase.

Oamenii nu te înțeleg. Ei te invidiază pentru că poți mânca orice fără să te îngrași. Dar pentru tine asta este un blestem, mai ales când încerci să pui ceva mușchi.

Totuși, nu îmi plac toți flăcăii ce se plâng că „au încercat tot ce au putut”. Asta e cea mai mare minciună pe care ți-o poți spune. Poate ai încercat câteva trucuri găsite pe alte siteuri, dar crede-mă, dacă nu ai văzut rezultate înseamnă nu ai încercat lucrurile corecte.

Uite câteva sfaturi eficiente ce te vor ajuta să pui masă musculară natural.

Cum să pui Masă Musculară Natural

1. Antrenează-te mai puțin de 1 h

Cum să pui Masă Musculară Natural
Cum să pui Masă Musculară Natural

Indiferent de programul de antrenament pe care îl urmezi, nu ar trebui să stai în sală mai mult de o oră.

Asigură-te că te concentrezi pe menținerea intensității ridicate, nu pe tragerea de timp. Pentru a face asta, ține timpul de odihnă dintre serii sub 1 minut, și încearcă să limitezi timpul petrecut cu prietenii de la sală. Astfel vei obține o pompare musculară ce va duce la un stimul hipertrofic ce va face mușchiul să crească.

2. Fă din mâncat un obicei 

Cum să pui Masă Musculară Natural
Cum să pui Masă Musculară Natural

Ascultă, știu că la începutul postării ți-am spus că te înțeleg, dar sunt aici să-ți spun și să Nu te mai plângi!

Trebuie să îți transformi mesele într-un obicei. Asta înseamnă că va trebui să mănânci mese mari regulat.

Corpul tău este pre-programat genetic să aibă un metabolism foarte rapid ce arde caloriile incredibil de ușor. Singura cale prin care poți pune câteva kilograme pe tine este transformarea meselor într-o rutină.

Ai nevoie de 5-6 mese mari pe zi. Acestea trebuie să fie bogate în calorii, carbohidrați, grăsimi și proteine. Încearcă să ai fiecare masă la 2-3 ore, pentru ca să îi oferi corpului tău combustibil constant ce va duce la creșterea masei musculare.

3. Nu te mai baza pe suplimente minune

Cum să pui Masă Musculară Natural
Cum să pui Masă Musculară Natural

Marea problemă cu care toți tinerii ce vor să pună masă se confruntă sunt minciunile din industria fitness-ului.

Nu ai nevoie de cele mai ciudate suplimente pentru a pune masă musculară. Nu ai nevoie de creatină. Nu ai nevoie de BCAA. Tot ce îți trebuie este o pudră proteică și poate un gainer – dacă ai probleme cu luare a 5-6 mese dense pe zi.

Dacă până acum ai crezut că ai nevoie de steroizi și alte pastile minune pentru a pune masă musculară, te rog, oprește-te și citește câteva articole de pe blog. Aici poți afla cum să pui masă musculară și cum să mănânci pentru a obține corpul dorit. Nu trebuie să cazi în capcana giganților din industria fitness-ului ce vor doar să-și vândă produsele.

Dacă tot vrei să dai banii pe ceva util, concentrează-te pe lucrurile ce te vor ajuta în refacerea masei musculare: multivitaminele și uleiul de pește (omega-3 și omega-6).

4. Înțelege surplusul caloric

24-laws-of-eating-for-muscle-v2-3-compressed

După cum ți-am spus la început, nu îmi place când aud pe cineva care se plânge. Când spui „indiferent ce mănânc sau fac, nu pot să pun masă musculară” te minți singur.

Multă lume crede că „mănâncă mult”, dar ei nu știu ce înseamnă mult. Mult nu înseamnă doar volum, mult trebuie să însemne un surplus caloric.

Dacă vrei să slăbești, trebui să arzi mai multe calorii decât consumi. La fel, dacă vrei să pui greutate trebuie să consumi mai multe calorii decât arzi. Trebuie să fii într-un surplus caloric.

Pentru a ajunge într-un surplus caloric ai nevoie de alimente bogate în nutrienți și calorii. Nu te poți baza doar pe fast-food și prăjituri. Ai nevoie de alimente sănătoase ce conțin multe calorii.

Uite câteva idei: 

  • Orez brun/alb
  • Fulgi de ovăz
  • Ouă
  • Ulei de măsline extra virgin
  • Nuci
  • Migdale
  • Pâine integrală
  • Carne de pui
  • Carne de vită
  • Pește
  • Quinoa
  • Unt de arahide
  • Iaurt grecesc

5. Concentrează-te pe progresie

Cum să pui Masă Musculară Natural
Cum să pui Masă Musculară Natural

Primul sfat a fost să te antrenezi mai puțin de o oră. Dar principiul principal cu care trebuie să pleci de aici este progresia.

Este atât de simplă, însă mulți oameni o înțeleg greșit. Ei pun din ce în ce mai mult volum în antrenamentele lor, ajungând astfel să stea în sală până la 2 ore.

Poate pentru câțiva tehnica aceasta merge, dar tu ești un tip slăbuț care vrea să pună masă musculară. Ai nevoie de progresie pentru a acrește mai mare și mai puternic.

Concentrează-te atât pe creșterea numărului de repetări cât și pe creștere greutății pe care o folosești. După cum am spus în acest articol, pentru a crește în forță și în masă musculară trebuie să începi cu exercițiile pentru forță – cele grele – și să termini cu exercițiile pentru masă – cele cu o greutate mai mică.

La fel ca și în cazul mâncatului, trebuie să te antrenezi dincolo de limite. Trebuie să progresezi la fiecare antrenament.

6. Schimbă numărul de repetări o dată la 3-4 săptămâni

Cum să pui Masă Musculară Natural
Cum să pui Masă Musculară Natural

Corpul tău este adaptabil. Atât de adaptabil încât după 3-4 săptămâni îți învață toate mișcările și nu mai răspunde la stimulii pe care îi oferi, deci nu mai crește.

Aici se împiedică 70% din începători. Intră în impas deoarece nu urmează principiul lui Arnold: șochează mușchiul.

Dacă nu mai vezi rezultate din antrenamentul tău, trebuie să schimbi ceva. Fie schimbi rutina de antrenament și exercițiile fie schimbi numărul de repetări.

Dacă până acum făceai 10-12 repetări la împinsul la piept, acum vei face doar 8 repetări, crescând greutatea. Așa vei stimul mușchiul și îl vei scoate din impas.

7. Ia în vedere un gainer 

Când am vorbit despre suplimente, ți-am spus că trebuie să te axezi pe proteine și poate un gainer.

 

Un gainer este o băutură care de obicei conține carbohidrați, proteine și multe calorii. Aceasta este făcută special pentru tipii ca tine. Ea este menită să te scutească de câteva mese uriașe, în timp ce îți oferă caloriile necesare creșterii masei musculare.

Nu încerca să abuzezi de el totuși, ai nevoie de cel puțin 4 mese bogate în calorii, proteine carbohidrați și grăsimi. Concentrează-te pe ele și o să vezi schimbări.

Gainer - Cum sa pui Masa Musculara Natural 7 Metode
Gainer – Cum sa pui Masa Musculara Natural 7 Metode

Dacă nu ști ce gainer să alegi, ți-l recomand pe cel de la MyProtein. Ei oferă o calitate superioară la un preț destul de mic. În plus, o să obții cel mai mic preț de pe piață dacă folosești unul dintre codurile de reducere de mai jos:

STAIINFORMA – 20% reducere la toată comanda

[mks_button size=”large” title=”Vezi ofertele” style=”squared” url=”http://tidd.ly/adba5be5″ target=”_blank” bg_color=”#dd3333″ txt_color=”#FFFFFF” icon=”” icon_type=”” nofollow=”0″]

Acestea au fost cele 7 sfaturi ce te vor ajuta să pui masă musculară natural. Dacă ai întrebări le aștept în secțiunea de comentarii.

Dacă ți-a plăcut articolul, dă-ne un like. Apreciem!

Baftă, și nu uita: Stai în Formă! 

About the Author Andrei Marius

Mă numesc Andrei Marius și pasiunea mea este fitnessul. Am creat blogul Stai în Formă cu un singur scop: să ajut tinerii să crească în masă musculară și să slăbească pentru a arăta mai bine.

De mic m-am antrenat și am urmărit legende precum Arnold Schwarzenegger și Sylvester Stallone. Însă oricât aș fi căutat informații pe net despre fitness și culturism, nu găseam nimic de calitate. Mereu erau articole prea simple, greu de citit și fără poze descriptive. Așa că am decis să creez un loc în care poți găsi toate informațiile de care ai nevoie pentru a obține un fizic de atlet.

Mi-am combinat propria experiență cu informațiile obținute de la cele mai bune persoane din lumea fitness-ului și studiile recente pentru a crea pagina Stai în Formă! :)

Te-a ajutat acest articol?

Aruncă un ochi și aici:

>